EU:s ungdomsdialog
För att Sveriges unga ska få säga sitt har LSU ansvaret för att genomföra dialog med unga på lokal och nationell nivå och framföra ungas åsikter till EU. Det kallas för EU:s ungdomsdialog. Varje dialog har ett särskilt tema och sträcker sig över tre terminer.
Sverige har två valda unga EU-representanter som ansvarar för att samla in vad Sveriges unga tycker. Dessa synpunkter blir sedan till rekommendationer för verklig politik i EU.
Vad tycker du om EU? Kom och snacka!
Vill du vara med och påverka EU:s framtid?
Är du mellan 13-30 år? Nu har du chansen att göra din röst hörd!
LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer – bjuder in dig som är ung till två digitala samtal om EU inom ramen för EU:s ungdomsdialog!
Under samtalet får du dela med dig av dina tankar, idéer och upplevelser – direkt till personer som jobbar med beslut i EU! Det här är din chans att påverka på riktigt och göra din röst hörd i frågor som rör ungas framtid i Europa.
Tema
EU:s ungdomsmål 1 – Att föra unga närmare EU
Tid
Onsdag 14 maj kl. 18.00–20.00
eller
Måndag 26 maj kl. 18.00–20.00
Plats
Digitalt – du deltar hemifrån!
Representanter

Georg Youssef Beniaminov
Europeiska kommissionens
EU Youth Dialogue 2025-2026
georg.youssef.beniaminov@lsu.se

Helen Ashtari
Europeiska kommissionens
EU Youth Dialogue 2025-2026
helen.ashtari@lsu.se
EU:s ungdomsstrategi
EU:s ungdomsstrategi är ramverk för EU:s ungdomspolitiska samarbete under 2019 – 2020. Inom detta samarbete ingår EU-staterna, relevanta EU-institutioner och civilsamhället såsom ungdomsorganisationer. Den nuvarande strategi bygger på resultat från EU:s ungdomsdialog 2018 där ungdomsorganisationer samlade ungas utmaningar och åsikter för en framtida EU. Läs mer om EU:s ungdomssstrategi här!
Ungdomsstrategins verksamhet koncentreras sig på följande åtgärdsområden: Engagera, sammanföra och stärka.
EU:s ungdomsmål
EU:s ungdomsmål ingår i arbetet med med EU:s ungdomstrategi. Dessa 11 mål presenterar en vision för ett Europa som ger unga möjlighet att förverkliga sin fulla potential. Dessa mål identifierar de sektorsövergripande områden som påverkar ungas liv och utmaningar.
Engagera
Att främja ungdomars deltagande i det demokratiska livet.
Sammanföra
Att sammanföra unga människor i och utanför EU för att främja volontärarbete, utbytesstudier, solidaritet och interkulturell förståelse
Stärka
Att öka ungdomars medbestämmande genom att göra ungdomsarbetet mer kvalitativt och innovativt samt öka erkännandet av sådana erfarenheter
Lyssna på Ung agenda
Följ med in i ungdomsrörelsen, lyssna på vår EU podd
Läs vidare
Outcomes of the EUYC: Läs sammanställningen av utkomsterna från cykel 10:s andra ungdomskonferens i Ghent, där representanter från alla EU-länder träffades och hade med sig sammanställning av utkomsterna i sina respektive nationella konsultationer med unga. Dokumentet sammanställer det som de kom fram till att skulle bli europeiska rekommendationer, baserat på diskussionerna som skedde under konferensen.
Nyfiken på mer? Här hittar du relevanta dokument kopplade till EU:s ungdomsdialog!

