VANLIGA FRÅGOR – FAQ

 

Vad är LSU?

LSU är en samarbetsorganisation för svenska barn- och ungdomsorganisationer. Hos oss är det organisationer och föreningar som är medlemmar. Man kan säga att LSU ligger mellan organisationer och myndigheter. Vi jobbar för att villkoren för organiserade unga ska bli bättre och för att stärka unga ledare.

Hur länge har LSU funnits?

LSU har sina rötter i Sveriges Ungdomsberedskap som bildades redan 1942. Det var ett samarbetsorgan som låg mellan riksorganisationer och myndigheter. Ordförande var Prins Gustav Adolf. 1948 hade Sveriges Ungdomsberedskap 48 medlemsorganisationer. Året därpå bildas Sveriges Ungdomsorganisationers Landsråd (SUL) för att ungdomsorganisationer gemensamt skulle arbeta med internationella frågor.

Vad står L:et för i LSU?

LSU står för Landsrådet för Sveriges barn- och ungdomsorganisationer.

Vem kan bli medlem i LSU?

I LSU är det barn- och ungdomsorganisationer som är medlemmar och inte personer. För att en organisation ska bli medlem i LSU finns det ett par krav att uppfylla. Dessa krav kan läsas i våra stadgar. Vill du gå med i en förening? Läs mer om våra medlemsorganisationer här!

Hur blir man representant?

LSU jobbar för ungas inflytande i Sverige och världen. Ett sätt som vi gör det på är att vi skickar representanter till politiska möten i Norden, EU och FN som ska representera Sveriges unga. För att bli representant behöver man vara aktiv i en av LSU:s medlemsorganisationer och nomineras av sin organisation. För att hålla koll på när vi söker nya representanter – håll utkik på vår Instagram och följ vårt nyhetsbrev!