Hej!
Wow vad snabbt tiden går här. Jag vet inte riktigt var tiden flyger iväg. Det är så roligt att få vara här på COP. Jag kanske är liiite biased, men det känns verkligen som att det är ett så stort momentum i klimatfrågan nu. Hela världen har ögonen på Katowice och det finns ett starkt tryck från civilsamhället på beslutsfattarna. Jag tror att detta är superviktigt för det innebär att många politiker nog är väldigt angelägna om att få ett bra beslut vid detta mötets slut då det nog kan bli jobbigt för många politiker att komma hem och berätta att COP24 blev en flopp…
Som ni kanske redan har sett har det varit ett par väldigt hypeade tal här – bland annat David Attenboroughs fina tal på High level-segmentet med alla politiker i måndags. Det är ju verkligen något visst med allt som David Attenborough säger!
I tisdags så hade vi ett givande civilsamhällsmöte med Karolina Skog. Karolina rapporterade lite kring sina intryck från high-level segmentet som var i måndags. Hon poängterade att alla stater verkligen tryckte på att det är bråttom nu ….
Tydligen “kuppade” Österrike in Arnold Schwarznegger på sin talartid och han påminde samtliga parter om att USA inte lämnar Parisavtalet utan att det är Trump som gör det. Det är något som även jag även har noterat här: Trumps motarbete av klimatfrågor har triggat igång en stark rörelse (“We are still in”-pledgen) bland delstater, städer, företag och civilsamhälle som nu försöker att jobba dubbelt så hårt för klimaträttvisa. Man blir ju så trött och arg varje gång man hör Trump prata om klimat i tv, men jag tror verkligen att det är viktigt att komma ihåg att det finns så mycket mer än bara Trump i USA och att hoppet inte är helt ute.
Efter mötet med Karolina var jag på en stor plenar där man diskuterade en av de tre deklarationer som Polen har lagt fram under sitt presidentskap för detta mötet! De tre deklarationerna rör “just transition”, electromobility och skogsbruk! Plenaren i måndags handlade om electromobility som alltså handlar om att övergå till elektriskt drivna färdmedel som ett led i “decarbonization”-processen av hela transportindustrin.
Igår besökte jag WHO:s (Världshälsoorganisationen) press-release för deras nya rapport – det var verkligen superintressant. Tror dock att jag sparar det till ett inlägg på söndag då jag ska vara med på ett stort seminarium om just klimatförändringar och hälsa på lördag!
De senaste dagarna har jag huvudsakligen följt förhandlingsspåret som heter APA 3. Som jag har skrivit tidigare så handlar detta om “mitigation” (dvs hur vi kan minska utsläppen) och NDC:er (de klimatmålen som varje land måste sätta med jämna mellanrum). Det är en väldigt spännande fråga där det finns en hel del oenigheter som måste redas ut rörande transparens, differentierade ansvar och hur bindande dessa skrivelserna ska vara. Vad det gäller transparens så är det många länder som saknar adekvat data att dela med sig av och såklart finns det en del länder som inte har så stor lust att dela med sig av information om deras utsläpp. “Differentierade” ansvar innebär att länder som har stora historiska utsläpp ska ha ett större ansvar i klimatarbetet. Den principen finns med i Parisavtalet och det är de flesta länder rättså överens om. Det råder dock stora skillnader i uppfattning om till vilken grad utvecklingsländer kan “frias” från ansvar att minska sina utsläpp. Slutligen så har vi då frågan om hur bindande skrivelserna ska vara. Det låter kanske som petitesser men det gör ju stor skillnad om det står “shall” eller “may”…
Idag var det “avslutning av den förberedande fasen av Talanoa dialogen”. Vad är då Talanoa? Jo, det är ett koncept som introducerades av Fiji förra året under deras presidentskap för COP23. Talanoa dialogen är tänkt att vara en möjlighet för olika stakeholders att mötas i samtal och berättelser av ens egna erfarenheter. Förhoppningen är att dessa dialoger kan inspirera till en ambitionshöjning. Under året har man således arrangerat Talanoa dialoger på lokal, regional och nationell nivå runt om i världen. Dessa har sedan sammanställts och redovisades alltså idag. På torsdag nästa vecka så är det dags för den stora finalen då ministrar kommer att delta, tillsammans med civilsamhället och diverse statliga/icke-statliga aktörer, i en slutgiltig Talanoa dialog. Det är fortfarande inte beslutat kring vad processen ska resultera i. Vissa länder trycker på att detta måste bli en stark signal till omvärlden och att det ska bli som ett direktiv för länder att höja sina ambitioner nästa gång det är dags att ange sina NDCer (klimatmål) 2020. Andra länder tycker att det har ett fint symboliskt värde men vill inte ta det vidare.
Idag träffade vi i YOUNGO FN:s sändebud för unga Jayathma Wickramanayake – wow vilken kvinna! Härligt att få höra inspirerande ord om betydelsen och vikten av ungas engagemang och inkludering.
Här har vi Fossil of the day – en daglig happening där unga klimatkämpar utser dagens största klimatbov. I tisdags fick Polen priset och igår fick Saudi och Brasilien dela på det…
På kvällarna så har jag hunnit med flera mysiga middagar – i tisdags var det delegationsmiddag, igår middag med den nordiska ungdomsrörelsen och ikväll med andra FN-reppar! Dock blir det oftast ganska tidiga kvällar för man blir så himla trött av hela COP-cirkusen.
Jag har skrivit lite debattartiklar som ni gärna får läsa!
Omvärlden: https://www.omvarlden.se/Opinion/kronikor1/cop24ge-oss-chansen-att-leda-for-klimatet/
Globalportalen: https://globalportalen.org/artiklar/nyhet/cop24-det-ar-var-framtid-som-ligger-pa-forhandlingsbordet
Oops, blev ett ganska långt inlägg visst… Får ses som en kompensation för att jag inte har rapporterat så ordentligt de senaste dagarna!
Er klimatrepp,
Lotta Velin
Kontakt:
lotta.velin@lsu.se