Den tredje april lämnade regeringen över den omtvistade propositionen om de så kallade demokrativillkoren. Förutom nya villkor för trossamfunden, föreslår regeringen att ett demokrativillkor ska gälla för stöd ur Allmänna arvsfonden och att ett likalydande demokrativillkor ska gälla för övrig statlig bidragsgivning till civilsamhället. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2025.
LSU konstaterar att regeringens förslag inte skiljer sig mycket från tidigare förslag, men välkomnar förtydliganden som gjorts kring företrädarrollen och den så kallade “särskilda skäl-ventilen”. Men för att demokrativillkoren inte ska riskera att begränsa civilsamhällets demokratibärande roll måste civilsamhället vara en del av implementeringen.
Kompetenssäkra myndigheterna för enhetlighet
Handläggare och annan myndighetspersonal måste ha kunskaper om civilsamhället. Att handlägga bidrag och avgöra om civilsamhällesorganisationer uppfyller demokrativillkor förutsätter goda kunskaper om civilsamhället. Utan kunskaper riskerar handläggningen att bli godtycklig och baseras på enskilda handläggares åsikter. Särskilt viktigt i tider då minoritetsgruppers grundläggande rättigheter trycks tillbaka och då begrepp som våld, tvång och hot i villkoren inte är våld, tvång eller hot i straffrättslig mening. Enhetlig bedömning mellan myndigheterna och förutsägbarhet är viktigt för att villkoren inte ska begränsa föreningsfriheten.
Inkludera civilsamhället i implementeringen
Regeringen föreslår att lagändringen träder i kraft 1 januari 2025. I implementeringen måste civilsamhället vara delaktiga. Implementering utan civilsamhället riskerar att skapa ett stort avstånd mellan parterna och skapa misstroende.
Barnperspektivet
Vid bedömning av demokrativillkoren vill LSU understryka vikten av åldersdementionen. Regeringen föreslår i demokrativillkoren att bedömning ska ta hänsyn till omständigheter som ålder. Ungdomsrörelsen i Sverige består av över 600 000 barn och unga. Att ungas verksamhet och företrädare ska bedömas lika hårt som vuxna är inte rimligt. Det är därför särskilt viktigt att föra dialog med barn- och ungdomsorganisationer vid implementering och bedömning.
Detta kommer LSU bevaka och arbeta med
- LSU kommer arbeta för att berörda myndigheter ska föra dialog med barn- och ungdomsorganisationer vid implementering och bedömning
- LSU kommer bevaka att bedömning ska ta hänsyn till omständigheter som ålder
Mona Nechma
Chef kommunikation, nationell utveckling och policy
mona.nechma@lsu.se