1. Home
  2. Nyhet
  3. Upp till bevis…

Hej!

Nu är det verkligen nervöst här! Idag är sista dagen på första veckan (tekniska fasen) vilket betyder att det är upp till bevis och dags att se om förhandlarna har lyckats ta fram en stark regelbok som länderna kan enas kring. Imorgon är det en ledig dag, men på måndag börjar vecka 2 och då är det dags för den politiska fasen då ministrar och statsöverhuvuden kommer hit och ska försöka förhandla klart regelboken. För att allt ska kunnas ros i hamn så måste tekniska frågor och detaljer vara lösta när politikerna kommer då det inte kommer vara möjligt för de att göra klart det annars.

Alltså, det finns nu ett utkast på en regelbok som är så pass färdigarbetat att politikerna kan ta sig an detta och försöka lösa de stora politiska frågorna. De stora politiska frågorna är:

  • Loss and damage: till vilken grad ska de mest sårbara länderna (utvecklingsländer, små östater) få ekonomisk kompensation för de “skadorna” som de har åsamkats av klimatförändringar?
  • Equity: hur hårda krav på utsläppsminskningar kan vi sätta på utvecklingsländer? Enligt Parisavtalet ska det vara “common but differentiated responsibilities” som gället – dvs att utvecklade länder har ett tyngre ansvar att minska utsläppen – men hur mycket differentiering innebär detta? Detta är för många en fråga om rättvisa och kopplas bland annat till historiska utsläpp.
  • Bindingness: hur bindande olika delar av regelboken ska vara.
  • Scope: vad innefattas i olika begrepp, inte minst i NDCer (ländernas klimatmål). T ex vilken typ av åtgärder kan innefattas i ens NDCer – endast mitigation (utsläppsminskninar) eller också adaptation (anpassning) och finansiering?

Idag blir nog en dag av mycket väntan och mycket spänning. Jag håller verkligen tummarna för att det ska gå smidigt och att inte allt för stora oenigheter råder mellan olika parter.

The calm before the storm…

En tom plenarsal. I förgrunden ser man ett bord med stolar där det finns en “Sweden”-skylt. I bakgrunden ser man scenen där presidiet ska sitta och en blågrön bakgrund med COP-loggan.

… och här är det igång!

En fullsatt plenarsal med samma bakgrund som tidigare. I förgrunden ser man två av Sveriges förhandlare och våra bordsgrannar till vänster - Surinam.

En liten update från igår!

På morgonen brukar olika grupper inom civilsamhället arrangera manifestationer för att lyfta frågor som de tycker är viktiga och som beslutsfattare måste ägna mer uppmärksamhet åt.

Här ser ni flera av mina vänner från min förening IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) som gjorde en manifestation för att uppmärksamma det hot mot den globala hälsan som klimatförändringarna utgör.

En grupp unga som står framför en vägg med bilder från Polen. Gänget håller målade plakat där det står “this is going to take your breath away”, “your health is up to you”, “PTSD”, “lung cancer” och “heat stress”.

På vägen mot delegationsrummet så möttes vi av en orkester!

En folkmassa som står och kollar på en blåsorkester som spelar i gröna uniformer. I bakgrunden ser man träpelare som är belysta i grönt ljus. I förgrunden ser man en härlig blandning av människor med urfolk i traditionella dräkter.

Vi körde ett nytt civilsamhällsmöte! Detta då det fanns mycket frågor kring en kontrovers som uppstått då en text om mänskliga rättigheter, urfolk och kvinnor/genus hade strukits från regelboken under föregående dagen.

En grupp unga som sitter på svarta stolar med gröna dynor och tittar åt samma håll. Bakom de ser man en vit vägg med planscher från Sverige.

Er klimatrepp,

Lotta Velin

Lotta Velin

Klimatrepresentant, COP24

Kategorier

Arkiv