Du kan påverka Sveriges lagar!
När regeringen vill lägga fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare som får i uppdrag att utreda frågan. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU. Sedan går frågan ut på remiss. Då kan organisationer, myndigheter och allmänheten ge sina åsikter på förslaget.
Remissvar är ett sätt för vem som helst att ge sina åsikter till de som utreder en fråga. Vill du skriva ett svar på en remiss, eller bara lära dig mer om processen? Kolla in vår guide genom att klicka på knappen nedan!
Boka utbildning
LSU samlar runt 80 rikstäckande rikstäckande barn- och ungdomsorganisationer med unik kunskap och perspektiv. Men många beskriver också hinder för att delta i det statliga remissväsendet – den främsta formella vägen för att påverka Sveriges politik.
Statliga offentliga utredningar är ofta långa och svåra att snabbt sätta sig in i för ideellt aktiva eller det fåtal anställda organisationen har. Det finns dessutom en “insider-effekt”, att redan välkända och resursstarka organisationer är de som bjuds in till samtal tidigt i utredningar. Medan andra organisationer kan ha mycket begränsad chans att påverka lagförslaget när de väl bjuds in att skriva ett remissvar.
Därför erbjuder vi utbildningar till barn- och ungdomsorganisationer om påverkansarbete, hur man skriver remisser och hur statens offentliga utredningar fungerar. Vi erbjuder också myndigheter och andra offentliga aktörer utbildningar i ungdomsrörelsens unika perspektiv, vilka hinder som står i vägen för dem att utnyttja sin rätt att delta i demokratin på lika villkor.
Mejla aniina.karlsdottir@lsu.se om du är intresserad av en utbildning!
Grundutbildning
Hur funkar egentligen statens offentliga utredningar (SOU)? Och vad innebär remissförfarandet? Hur skriver man ett remissvar som andra vill ta till sig? I vår grundutbildning går vi igenom grunderna i statens offentliga utredningar och hur du är med och påverkar Sveriges lagar.
Fördjupningsutbildning
Vill ni ta ert politiska arbete till nästa nivå? Fördjupa er i skillnaderna mellan påverkansarbete och opinionsbildning, välj rätt metod för att påverka utifrån vad ni vill uppnå och gå en intensivkurs i att skriva en debattartikel. Fördjupningstbildningen är till för er som redan behärskar SOU:er.
Projektet i media
Sänk medelåldern i kommittéväsendet och släpp in unga
Ungdomsrörelsen uppgav i LSU:s egen medlemsundersökning LSU Koll att remissinbjudningarna till dem har minskat med 30 procent mellan 2018 och 2022. Det skriver Noura Berrouba, ordförande för LSU i en debattartikel.
Dags att reformera utredningsväsendet – för ungas skull
Det svenska utredningsväsendet är både en av Sveriges bästa demokratiska principer, och en av de mest dysfunktionella. Det måste utvecklas för att fortsätta vara relevant, skriver Noura Berrouba, ordförande för LSU i en debattartikel.
Läs vår rapportserie Unga & SOU
Kontakt
Aniina Karlsdottir
Projektledare
aniina.karlsdottir@lsu.se