Internationella representanter

LSU jobbar för ungas inflytande i Sverige och världen. Ett sätt att göra det är att utse ungdomsrepresentanter som för svenska ungdomars talan under politiska möten i Norden, EU och FN.

LSU:s representantuppdrag

LSU har i uppdrag att utse ungdomsrepresentanter till åtta olika internationella möten och församlingar, främst inom FN och EU. I vissa av uppdragen är det sedan regeringen som tar det formella beslutet.

För att bli ungdomsrepresentant måste en vara mellan 18-25 år och bli nominerad av någon av LSU:s medlemsorganisationer och därefter utses av LSU:s styrelse.

I representanternas uppdrag ingår att samla in åsikter från barn och unga och representera dem under hela uppdragets gång. En stor del av uppdraget handlar om kommunikation och att göra de politiska processerna mer transparenta och lättillgängliga för de som vill veta mer.

I nuläget har LSU representanter till

  • Nordiska ministerrådets barn- och ungdomskommittén
  • Europarådets kommitté för ungdomsfrågor
  • Europeiska ekonomiska och sociala kommitté
  • Europeiska kommissionens EU Youth Dialogue
  • Svenska Unescorådet
  • FN:s klimattoppmöte, COP
  • FN:s högnivåforum för hållbar utveckling
  • FN:s generalförsamling

Så blir du ungdomsrepresentant

För att bli ungdomsrepresentant måste du vara mellan 18-25 och nomineras av en av LSU:s medlemsorganisationer. LSU utlyser representantuppdrag på vår sida för jobb och uppdrag, håll utkik här!

När du blivit nominerad till ett representantuppdrag kommer LSU att titta på din ansökan tillsammans med alla andra nomineringar. Vi gör sedan ett urval och kallar till inverjuer. Efter intervuer presenteras slutkandidaterna till LSU:s styrelse som utser  ungdomsrepresentanter. För en del representantuppdrag är det sedan regeringen som tar det formella beslutet om kandidaterna.

Är du nyfiken på hur vardagen kan se ut som ungdomsrepresentant? Lyssna på detta avsnitt av Ung agenda!

Vill du veta mer? Ta kontakt med oss!

Shahin Khosravi

Nordiska ministerrådets barn- och ungdomskommitté, 2022-2025

Nominerad av Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU)

Om Shahin

Text kommer

Kontakt

shahin.khosravi@lsu.se

Louise Grabo

Europeiska Ekonomiska och Sociala kommittén (EESK), 2020-2025

Nominerad av Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)

Louise Grabo har lång erfarenhet av ungdomsorganisationer, och bland annat har hon varit vice ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund 2017-2019. Tidigare har Louise varit LSU:s representant i EU:s ungdomsdialog samt ledamot i LSU:s valberedning.

I sin nuvarande roll i Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK) arbetar Louise med EU-lagstiftning, särskilt ungdoms- och digitaliseringsfrågor. Hon är ordförande för observatoriet för inre marknaden och digital utveckling, där fokus ligger på AI och dess effekter på samhället.

“Det har känts viktigt att varit en av få ungdomsrepresentanter i kommittén och det är häftigt att vi med små medel och tuffa förutsättningar har nått stora framgångar för att kommittén ska arbeta mer strukturerat med ungdomsinflytande i lagstiftningsprocessen i EU”.

Kontakt

louise.grabo@lsu.se

Foto: Olena Andryeyenkova

Siri Ankarfors

FN: klimat och miljö, 2024-2025

Nominerad av Scouterna

Om Siri

Text kommer

Kontakt

siri.ankarfors@lsu.se

Brendan R. Joseph

Svenska Unesco-rådet, 2024-2026

Nominerad av Röda korsets ungdomsförbund (RKUF)

Brendan R. Joseph är engagerad i utbildning, social rättvisa och barns rättigheter. Han började sin engagemangsresa som läxhjälpare vid Sollefteå stadsbibliotek och har haft ledande roller i Röda Korsets Ungdomsförbund, Rädda Barnens Ungdomsförbund och Unga Forskare. Vid sidan av sitt ideella engagemang studerar han till läkare och arbetar med forskning inom psykisk hälsa. 

Som Sveriges ungdomsrepresentant till Unesco arbetar han för att stärka ungas inflytande i utbildnings-, forsknings- och yttrandefrihetsfrågor. Han representerar en halv miljon unga och verkar för en mer inkluderande och hållbar Unescopolitik.

“Unga ska inte bara höras – vi ska vara med och fatta besluten. Mitt mål är att unga perspektiv ska omsättas i konkret handling.”

Kontakt

brendan.joseph@lsu.se

Emma Wedner

Europarådet, 2024-2025

Nominerad av Elevernas riksförbund

Emma Wedner har varit engagerad i ungdomsrörelsen i flera år, med fokus på ungas mentala hälsa och hållbara samhällen. Hon har tidigare varit aktiv i Elevernas Riksförbund och representerat Sveriges unga i EU:s ungdomsdialog.

Under de senaste åren har Emma bott i Haag, där hon studerade och arbetade inom freds- och rättvisefrågor. Nu är Emma representant i Europarådets kommitté för ungdomsfrågor och arbetar med att inkludera ett ungdomsperspektiv i organisationens policy. Hon är även delaktig i planeringen av en ministerkonferens om ungdomsfrågor på Malta.

“Det är fantastiskt att få lära känna och uppleva processer som påverkar våra liv i praktiken. Europarådets uppdrag blir allt viktigare, och den internationella ungdomsrörelsen är stark grupp måna om att värna om dess värden och principer”.

Kontakt

emma.wedner@lsu.se

Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

Helen Ashtari

EU:s ungdomsdialog, 2025-2026

Nominerad av Ung media

Helen Ashtari är 18 år och kommer från Alingsås. Hon går sitt sista år på gymnasiet i Göteborg där hon läser estetisk media. Hennes engagemang har kretsat kring att förstärka ungas röster i beslutsfattande processer. Som Ung regionutvecklare i Västra Götalandsregionen arbetade hon för att inkludera ett ungt perspektiv i kulturpolitiken. Helen är även styrelseordförande för distrikt Väst inom Ung Media Sverige, en organisation som främjar ungas journalistik och medieproduktion.

Som representant arbetar Helen för att unga ska ha en starkare röst i EU-politiken. Hon hoppas kunna förmedla att ungas åsikter inte bara ska höras, utan också få inflytande i de beslut som rör dem.

“Jag vill få unga att inse att de kan göra skillnad. Unga ska inte bara få uttrycka sin åsikt utan faktiskt vara med och påverka de beslut som rör dem”. 

Kontakt

helen.ashtari@lsu.se

Georg Youssef Beniaminov

EU:s ungdomsdialog, 2025-2026

Nominerad av Rädda barnens ungdomsförbund (RBUF)

Georg Youssef Beniaminov är LSU:s och Sveriges representant i EU:s ungdomsdialog. Han har en bakgrund inom gräsrotsinitiativ och organisationsarbete och studerar nu juridik i Uppsala. Hans hjärtefrågor är barns rättigheter, antirasism och mänskliga rättigheter ur ett intersektionellt perspektiv.

I sin roll ser han till att Sveriges ungas åsikter når EU:s beslutsfattare och arbetar för att göra EU:s politik mer tillgänglig. Han vill säkerställa att unga inte bara får en röst utan också verkligt inflytande.

“Ett citat som jag brukar använda när jag jobbar i dessa uppdrag är ‘ingen är fri förrän vi alla är det’. Jag tolkar det som att man inte bara kan säkerställa att vissa gruppers rättigheter tillgodoses, utan mänskliga fri- och rättigheter är absoluta.  Alltså tar arbetet inte slut förrän alla är med på tåget, ingen ska lämnas bakom”.

Kontakt

georg.youssef.beniaminov@lsu.se

Lyssna på Ung agenda

Lär dig mer om barn och ungas organisering, makt och representation