På årsmötet den 9-10 november antogs fyra nya fullvärdiga medlemsorganisationer till LSU: Folk You, GRIF, Politicesstuderandes riksorganisation och Reacta. Varmt välkomna till ungdomsrörelsens gemenskap!

Mer om LSU:s nya medlemsorganisationer kan du läsa här:

Folk You

Folk You är en rikstäckande ungdomsorganisation som fokuserar på att stödja och främja ungas engagemang inom folkkultur i Sverige. Deras huvudsakliga arbetsområden är folkmusik, folkdans och hantverk, med influenser från kulturer världen över. Organisationen fungerar som en paraplyorganisation för föreningar och grupper som leds av unga människor och är engagerade i dessa konstformer. Folk You grundades 2012 som ett initiativ från Riksförbundet för folkmusik och dans (RFoD) och blev självständig 2016. Folk You erbjuder stöd till sina medlemsföreningar genom ekonomiska bidrag, såsom projekt- och verksamhetsbidrag, och anordnar även kurser, nätverksträffar och workshops. Målet är att skapa en plattform där unga kan organisera sig själva och utforska folkkulturen på egna villkor. De verkar också för att stärka unga personers deltagande i samhällslivet genom kultur och demokratiska processer.

Gävle romska internationella ungdomsförbund (GRIF)

GRIF är en riksorganisation med fyra lokalavdelningar som verkar för att främja romernas rättigheter som en nationell minoritet i Sverige. Organisationen arbetar också för att bevara och utveckla det romska språket, särskilt med fokus på barn och unga.

En central del av GRIF:s arbete är att skapa opinion mot antiziganism, en form av diskriminering som har riktats mot romer i flera århundraden. Organisationen arbetar för att öka medvetenheten om antiziganism och annan diskriminering i samhället, samt att främja tolerans och respekt för alla, oavsett bakgrund eller etnicitet.

GRIF genomför olika projekt för att stödja sina medlemmar, inklusive initiativ som syftar till att förbättra utbildningsmöjligheterna för romska barn och unga, öka medvetenheten om romernas historia och kultur samt stärka romska kvinnor.

Organisationen tillämpar principer för mänskliga rättigheter (MR-principer) för att garantera romernas rättigheter, vilket inkluderar arbete för likabehandling, rätt till utbildning, hälsa och deltagande i samhället. GRIF välkomnar alla som delar dessa värderingar och vill stödja deras arbete för en rättvis och inkluderande framtid för romer i Sverige, och samarbetar med andra organisationer, institutioner och myndigheter för att uppnå dessa mål.

Politicesstudenternas Riksorganisation

Politicesstudenternas Riksorganisation (PolRiks) är en paraplyorganisation som sedan 2014 har verkat för att främja intressen för studenter på politicesprogrammet i Sverige. Organisationen är religiöst och politiskt obunden och stödjer sina medlemsföreningar, som i dagsläget består av sju studentföreningar spridda över olika universitet i Sverige. PolRiks arbetar för att förbättra utbildnings- och arbetsmarknadsrelaterade förutsättningar för politicesstudenter och anordnar nationella tävlingar, som till exempel Samhällsvetar-SM. Organisationen har cirka 1 600 medlemmar fördelade över sina sju föreningar

Reacta

Reacta bedriver ett omfattande hälsofrämjande arbete som involverar över 100 aktiva hälsoråd runt om i Sverige, där mer än 2 000 barn och unga deltar regelbundet i olika hälsoaktiviteter. Dessa aktiviteter sträcker sig från fysiska övningar som fotboll och yoga till avslappningsövningar och matlagning, med målet att stärka både psykisk och fysisk hälsa. Fokus ligger på att skapa en miljö där barn och unga kan må bra utan prestationskrav, och att uppmuntra dem att ta hand om sin hälsa på ett holistiskt sätt.

Verksamheten bedrivs i samarbete med skolor, fritidsgårdar och andra mötesplatser som fungerar som stödmedlemmar. Genom denna modell får personalen tillgång till utbildning och stöd för att på ett hållbart sätt integrera hälsofrämjande arbete i sin dagliga verksamhet. Folkhögskolor är också en del av nätverket och startar hälsoråd för att ytterligare stödja barns och ungas hälsa.

Hälsoråden är aktiva i 18 av Sveriges 21 län, vilket speglar organisationens breda geografiska närvaro och engagemang i hela landet. Genom Reactas metod, som bygger på demokrati och motiverande samtal, ges barn och unga möjlighet att själva påverka och driva sina hälsofrämjande aktiviteter. Detta stärker deras engagemang och inflytande, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av demokratiska processer och föreningsliv.

Kontakt

Mona Nechma
Chef kommunikation, nationell utveckling och policy

mona.nechma@lsu.se