Igår, den 13 augusti, lämnade utredare Charlotte Rydh över departementspromemorian Underlätta, utbilda, uppskatta – så erkänns ungas ideella engagemang till socialministern Jakob Forssmed. Utredningen föreslår fem konkreta åtgärdsområden som ska leda till att ungas ideella engagemang i civilsamhället ska underlättas och uppvärderas.
Förslagen i utredningen berör bland annat att säkerställa att utredningar och sakråd ska inhämta erfarenheter och åsikter från barn och unga. Utredningen föreslår även föreningskunskap i grundskolan, digitala mikromeriter och att ungdomsorganisationer ska kunna söka särskilda medel för ledarskapsutbildningar och mentorskapsprogram.
– LSU välkomnar samtliga förslag i utredningen, och vill även understryka att det viktigaste sättet att erkänna ungas engagemang är att stötta deras egen organisering. Det handlar om att höja statsbidraget och röja undan hinder för engagemang som till exempel svårigheterna med tillgången till ett bankkonto. Det ska vara meningsfullt, enkelt och lustfyllt att engagera sig, säger Noura Berrouba, ordförande LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer.
LSU, som är ungdomsrörelsens egen demokratiska plattform i Sverige, arbetar redan idag för att många av förslagen i utredningen ska bli verklighet. En av LSU:s stora prioriteringar framåt är att tillgängliggöra det unga föreningslivet till fler, genom ett engagemangslyft där vi både stärker statusen på engagemang och tillgängliggör information om möjligheterna med medlemskap och engagemang i föreningslivet. Vi välkomnar därför samarbete med berörda myndigheter och ser fram emot att regeringen verkställer förslagen tillsammans med oss som arbetar med och för det unga föreningslivet.
– Vi vill rikta ett särskilt tack till Charlotte Rydh för att ha genomfört sitt uppdrag med lyhördhet till många barn- och ungdomsorganisationer, säger Noura Berrouba.
Kontakt
Mona Nechma
Chef kommunikation, nationell utveckling och policy
mona.nechma@lsu.se