
Ny rapport: bankerna hotar barn och ungas föreningsfrihet
Ungdomsorganisationer i Sverige står inför en allvarlig situation. En ny rapport, Ungdomsrörelsen i siffror 2024, avslöjar en dramatisk minskning av ungas demokratiska utrymme och svårigheter för föreningar att bedriva verksamhet. 70 procent av ungdomsorganisationerna har svårt att öppna eller inneha ett bankkonto, vilket gör att de inte kan ta emot bidrag eller finansiera sin verksamhet. Följden? En krossad ungdomsrörelse där eldsjälar tvingas lägga ner sina aktiviteter. Utan konto – inga bidrag. Utan bidrag – ingen verksamhet.
“En stark och livskraftig ungdomsrörelse är avgörande för att stärka ungas förtroende för det demokratiska systemet. Ett slag mot ungdomsrörelsen är ett slag mot demokratin” säger Sigge Eriksson, vice ordförande för LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer.
Enligt Ungdomsrörelsen i siffror 2024 upplever 80 procent av ungdomsorganisationerna att deras demokratiska utrymme har minskat de senaste fem åren. Fyra av fem organisationer hindras från att genomföra sitt viktiga arbete för ungas inflytande och påverkan i samhället vilket innebär att färre unga ges möjlighet att forma sin framtid och påverka samhällsutvecklingen.
Samtidigt förlorar ungdomsorganisationerna 57,5 miljoner kronor från och med 2026, enligt rapporten. Regeringens sänkning av statsbidraget och den uteblivna uppräkningen för inflation gör att ungdomsorganisationerna får mindre resurser för att driva sina verksamheter. Dessa pengar skulle ha gått till att stödja unga att förverkliga sina idéer, drömmar och framtidsvisioner – men nu slås dessa möjligheter undan.
“Även om vi står inför stora utmaningar är engagemanget i ungdomsrörelsen på historiska nivåer. Nästan 700 000 barn och unga är medlemmar i en ungdomsorganisation och rapporten visar att ungdomsrörelsen bidrar till att motverka ungas känslor av hopplöshet och politiskt utanförskap” säger Sigge Eriksson.
Mer om bankerna, statsbidraget och mycket annat finns att läsa i LSU:s rapport Ungdomsrörelsen i siffror 2024. Den bygger på enkätsvar från Sveriges nationella barn- och ungdomsorganisationer och ger en överblick av deras verksamheter, förutsättningar och behov.
Kontakt
Mona Nechma
Chef kommunikation, nationell utveckling och policy
mona.nechma@lsu.se