1. Home
  2. Nyhet
  3. LSU och Europeiska ungdomsrörelsen i solidaritet med Ukraina!

Under helgen representerade ordförande Noura Berrouba LSU under ett samordningsmöte om Ukraina med delar av den europeiska ungdomsrörelsen.

Nationella landsråd från bl.a. Sverige, Ukraina, Moldavien, Rumänien, Polen, Ungern, Finland, Tyskland, Österrike och Danmark, tillsammans med europeiska ungdomsorganisationer som JEF-Europe, AEGEE, WOSM och Red Cross Youth möttes i Budapest för att koordinera den europeiska ungdomsrörelsens gemensamma respons till Rysslands invasion av Ukraina och den humanitära situationen i Ukraina och dess grannländer. Under detta ”Youth fast response meeting” fick deltagarna bland annat uppdateringar från Norska flyktinghjälpen och landsråden i Ukraina, Moldavien, Rumänien, Polen och Ungern. Deltagarna planerade gemensamma åtgärder baserat på behoven.

Vi befinner oss i ett extraordinärt läge med krig i Ukraina och Europa. I det här läget är den europeiska ungdomsrörelsens svar tydligt och högljutt: Rysslands attack på Ukrainas suveränitet och befolkning måste i det starkaste fördömas och försvåras, och i det humanitära läget vi befinner oss behöver vi alla mobilisera våra krafter för stöd till Ukraina och ett värdigt och koordinerat mottagande av Ukrainska flyktingar i Europa.

 

Deltagarna planerade konkreta åtgärder på fyra områden:

  1. Stöd till Ukraina och ungdomsrörelsen och civilsamhället i Ukraina
  2. Gemensamt påverkansarbete och arbete mot rysk desinformation och propaganda
  3. Humanitära åtgärder i Ukrainas grannländer och den nationella responsen för mottagande och integration av flyktingar i europeiska länder
  4. Finansiering, partnerskap och kapacitetsstärkande för barn- ungdomsorganisationer och unga volontärer.

 

Under de kommande månaderna kommer organisationernas samarbete att vara starkt och genomgående.

Tillsammans organiserar vi ett starkt europeiskt stöd till barn och unga och ungdomsrörelsen i och från Ukraina och dess grannländer.

Vi vet också att många av våra medlemsorganisationer gör ett fantastiskt arbete i respons till kriget i Ukraina. Vi kommer inom kort att kalla till möte för att eftersöka era behov, höra om era planer och tillsammans undersöka och planera för koordinering inom ungdomsrörelsen i Sverige.

Slava Ukraini & Länge leve Europa! 🇺🇦🇪🇺 

Kontakt

Noura Berrouba

noura.berrouba@lsu.se

Liknande nyheter