I Europaparlamentet har Sverige inte en enda politiker som är under 30 år. I år är den genomsnittliga åldern för kandidater till EU-valet 44 år. Unga ska ha möjlighet att påverka politiken i samma utsträckning som andra åldersgrupper, därför lanserar LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer en kampanj där ungas inflytande sätts i centrum inför EU-valet.
– Det är dags för partierna att göra sitt för att stärka ungas inflytande. Vi vill att partierna stärker barn och ungas möjlighet att organisera och engagera sig, släpper fram fler unga kandidater och sänker rösträttsåldern till 16, säger Noura Berrouba, ordförande LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer.
Kampanjen sätter ungas inflytande i centrum, med ett satiriskt anspelande på partiernas EU-valaffischer. I affischerna har partiernas budskap bytts ut till budskap från ungdomsrörelsen, om allt från psykisk hälsa till ungas framtidstro och rösträtt.
Syftet med kampanjen är att synliggöra frågan om sänkt rösträttsålder till 16 år i allmänna val. Barn och unga måste erkännas som politiska aktörer. Barn och unga ska ha makt genom representation i politiska processer, folkvalda församlingar och självständig organisering samt vara en prioriterad målgrupp i politiska reformer.
För två år sedan föreslog EU-parlamentet en harmonisering av valregler över medlemsstaterna där 16 år skulle gälla som åldersgräns. Fyra av medlemsstaterna (Österrike, Belgien, Malta och Tyskland) har sedan dess sänkt rösträttsåldern och kommer att låta 16-och 17-åringar rösta i EU-valet i juni. Det är dags för Sverige att ta taktpinnen och ändra vallagen så att även Svenska 16-åringar kan rösta i nästa EU-val.
Mona Nechma
Chef kommunikation, nationell utveckling och policy
mona.nechma@lsu.se