1. Home
 2. Nyhet
 3. Program för LSU Forum v.2
Lila och rosa bakgrund med molnmönster. Text: LSU Forum, Antirasism, 14-18 sep
Den andra veckan av LSU Forum tar avstamp i den kartläggning som LSU gjort över hur hat och hot påverkar ungdomsrörelsen och vilka effekter det har på engagemanget. Vi kommer under dessa dagar att fokusera på frågor om hur organisationer kan arbeta för att hantera hat och hot som riktas mot förtroendevalda, anställda och medlemmar, men också om politikens och rättsväsendets ansvar.

Schemat för veckan

Måndag 14 september  9:00 Filmsläpp 10:00 Vår samtid är postkolonial (Föreläsning) 15:00 Fika med studieförbunden: Postkolonial samtid   Tisdag 15 september 10:00 Rättvis organisering (Workshop, 20 platser) 15:00 Fika med studieförbunden: Idén om ras   Onsdag 16 september 10:00 Mitt ansvar (Workshop om civilkurage, 14 platser) 15:00 Fika med studieförbunden: Makt   Torsdag 17 september 10:00 Mina syskon ger mig liv (Livesänd föreläsning) 15:00 Fika med studieförbunden: Glädjedödare   Fredag 18 september 9:00 Lansering av metodmaterial för VIT-ICKE-VIT 13:00 Rasism, hat och hot (Livesänt panelsamtal) 15:00 7 Tips (Filmsläpp)
Måndag 21 september 

9:30 Vi sluter oss inåt (Föreläsning).

13:00 Näthatshjälpen med Make Equal (Workshop, 20 platser).

15:00 Intervju med Mikael Damberg (Livesänt).

 

Tisdag 22 september

13:00 Näthatsgranskaren (Föreläsning med Tomas Åberg). 

 

Onsdag 23 september

9:00 Perspektiv på hat (Livesänd diskussion med Ahmad El Far och Rooble Hussein).

13:00 Hat, hot och rättsväsendet (Livesänt panelsamtal).

 

Torsdag 24 september

9:00 Perspektiv på hat (Livesänd diskussion med Ahmad El Far och Benjamin Fayzi). 

13:00 Intervju med Helene Öberg (Livesänt).

 

Fredag 25 september

9:00 Intervju med Carl Heath (Livesänt).

15:00 Avslutning (Livesänt panelsamtal).

Mera om veckans innehåll

 

 

HAT, HOT, AKTION!

21/9 Hampus Nilsson från LSU berättar om utredningen ”Vi sluter oss inåt” och hur hat och hot mot ungdomsrörelsen ser ut. Vilka konsekvenser fåt hat och hot för ungas engagemang och vad gör det med vår demokrati?

 

22/9 Tomas Åberg från Näthatsgranskaren guidar oss genom det som ofta anses vara svårbegriplig lagstiftning när det kommer till hatbrott. Organisationen Näthatsgranskaren arbetar med rättsstatsaktivism och identifierar, granskar och polisanmäler hatbrott och kränkningar på nätet. Detta föredrag ger mer kunskap om hur ni kan gå tillväga för att polisanmäla och stötta medlemmar och förtroendevalda som utsätts för hatbrott i er organisation.

 

 

WORKSHOP MED MAKE EQUAL

21/9 Den här workshopen utgår från Näthatshjälpen, Make Equals sida med hjälp, stöd och konkreta tips till individer och organisationer som utsätts för näthat. Hur kan organisationer stötta medlemmar som utsätts? Hur backar man varandra på nätet och hur skriver man egentligen en handlingsplan för hat och hot? I denna workshop rör vi oss från individuella perspektiv till hur man kan arbeta på organisationsnivå. Workshopledare är Kristina Wicksell Bukhari, kommunikatör och jämlikhetskonsult på Make Equal.

Obs! Max 20 personer, anmälan hittar ni här

 

PANELSAMTAL: HAT, HOT OCH RÄTTSVÄSENDET

23/9 I LSU:s utredning “Vi sluter oss inåt” framkommer det att många som utsätts för hat och hot på nätet väljer att inte polisanmäla. Anledningen? Otydlig lagstiftning kring hatbrott och tidigare erfarenheter av att ärenden läggs ner och bortprioriteras. Varför är det viktigt att anmäla den här typen av brott? Hur arbetar polisen med de här frågorna och vilka utmaningar ser de som själva arbetar med de här frågorna inom rättsväsendet?

I panelen:

Moderator: Nina Tojzner, generalsekreterare
JUS – Judiska Ungdomsförbundet i Sverige
Moa Bladini, jurist och lektor vid Göteborgs universitet
Annika Öster, Generaldirektör Brottsoffermyndigheten
Eva Sund, kommissarie med fokus på demokrati och hatbrott på polisens Nationella avdelning (Noa)

 

ROSALINE OCH AZA MÖTER MAKTAHAVARE

Under LSU Forums andra vecka kommer LSU:s ordförande Rosaline Marbinah och LSU:s talesperson för hat & hot Aza Cheragwandi att möta politiker, statsråd och experter för att få större kunskap om hur regeringen arbetar för att skydda och stärka ett civilsamhälle som tvingas att sluta sig allt mer inåt. Lyssna in de livesända samtalen och ta chansen att själv ställa dina frågor!

21/9 09.00 Inrikesminister Mikael Damberg
24/9 13.00 Helene Öberg, Statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind
25/9 09.00 Carl Heath, särskild utredare för att värna om det demokratiska samtalet

 

PERSPEKTIV PÅ HAT

Hur ser unga mäns erfarenheter av hat, hot och rasism ut? Hur tar det sig i uttryck mot olika grupper? Välkommen att lyssna till två samtal om olika perspektiv på hat och hot. Samtalen sker i samarbete med Ibn Rushd Studieförbund.

Moderator för båda samtalen är Ahmad El Far. Ahmad är socionom och arbetar för närvarande som doktorand vid Uppsala universitet. Genom sin doktorandtjänst bedriver han forskning om svenska muslimers stigmatisering och hantering av stigma.

23/9 hålls samtal med Rooble Hussein, Höj Rösten-alumn, socialpedagog och blivande statsvetare.

24/9 hålls samtal med Benjamin Fayzi, medgrundare och ordförande för Ung i Sverige. Benjamin engagerar sig även i Ensamkommandes Förbund.

 

 

AVSLUTNINGSSAMTAL OCH POLITISK ANALYS 

25/9 Den sista dagen på LSU Forum möts Rosaline, Aza och Isatou i ett avslutande samtal om vad vi kan ta med oss från de två veckorna på LSU forum och vilka politiska analyser som kan göras av maktahavrintervjuerna. Hur arbetar vi vidare med frågor som rör hat och hot mot unga engagerade?

I Panelen:

Rosaline Marbinah, ordförande LSU
Aza Cheragwandi, talesperon för hat och hot LSU

Isatou Svenungsson,

TAMAM

Kategorier

Arkiv

Ella Coogan

Kommunikatör Hat & Hot-projektet, LSU

Mona Nechma

Projektledare Vit Icke Vit, LSU