1. Home
  2. Nyhet
  3. I denna ljuva sommartid …

Nu är sommaren här och budgetberedningstiderna kring statsbudgeten pågår för fullt. Passa på att dela med er av vad stödet till ungdomsrörelsen betyder – vilken livsavgörande effekt era insatser och aktiviteter gör för demokratin och för att barn och unga ska får ökad makt och inflytande – både i sina egna liv och över samhällsutvecklingen!

Alla barn har rätt till lek och fritid, och vi möjliggör mycket av detta – dessutom med en egen organisering och demokrati som stärker medlemmens röst och handlingskraft hela livet. Nu i budgettider är det mer än någonsin helt rätt att synliggöra hur ungdomsrörelsens behov ser ut och vad stödet betyder. Mejla eller ring dina kontakter idag! Tillsammans kan vi nå mycket större del av riksdagen och de som fattar de avgörande besluten. Är det något vi vet om årets budget så är det att alla partier kommer ha stor påverkan på hur resultatet blir.

På LSU:s kansli har vi precis stängt en valrörelse där vi jobbat hårt för att unga väljare ska gå och rösta – Makten är din! Vi vet fortfarande inte hur siffrorna blev för ungas deltagande men vi vet att trots att fler röstade i år så var det också många som inte tog chansen. I en levande demokrati behöver vi fortsätta att prata om makt och reellt inflytande konstant. Efter val och i mellanvalstider är det ett arbete som fortsätter. I höst kommer vi vilja öka dialogen och samtalet med våra medlemmar om hur ungdomspolitiken fungerar och vad den betyder, håll utkik efter det!

I höst kommer vi också satsa särskilt på social inkludering och strategier för att alla barn och unga ska känna att ungdomsrörelsen är en plats för dem – avsett samhällets begränsande normer och hinder i form av rasism och islamofobi. Vi vill bland annat hitta medlemsorganisationer som vill testa och utveckla sina samtal i den egna organisationen för att nå vidare i sitt inkluderingsarbete. Vi tar avstamp i vårt tidigare material Vit/Icke vit. Just det hittar du här om du redan nu är nyfiken.

Redan i början av nästa vecka har vi bjudit in till konsultationer för att bidra till LSU:s nya strategi. Konsultationerna är ett steg i processen att landa i en proposition för medlemmar att besluta om på Repskapet i november. Ta chansen och driv på för ett LSU som passar just din medlemsorganisations behov. Anmälan hittar ni här

I kansliet hos LSU sker det också lite förändringar. Vi står i slutfasen av två rekryteringar och kan snart berätta vilka som blir vår nya handläggare för Global Action Local Empowerment samt vem som blir LSU:s första ledningssekreterare! Tills på måndag går det fortfarande att söka tjänsten som verksamhetsledare och chef över vårt politiska och kommunikativa team. SÖK eller sprid denna länk:https://jobb.lsu.se/jobs/232298-verksamhetsledare-for-politik-och-paverkan

Med stor glädje kan jag idag också berätta att vi från och med nästa vecka har en tillförordnad generalsekreterare som kommer hålla i rodret under min kommande föräldraledighet. Jag planerar att vara ledig ett par månader men är snart tillbaka på deltid. Rebecka Stenkvist, som idag är verksamhetsledare i vårt kapacitetsstärkande arbete SOL, kommer ta sig an uppdraget vilket känns både roligt och tryggt! Rebecka når ni på rebecka.stenkvist@lsu.se

Med detta tackar jag för den här våren! Jag hoppas att alla ni som väljer att åka till Almedalen i år är rädda om varandra och har riktigt roligt. I år kommer LSU:s styrelse närvara i Almedalen och lyfta hur det krympande utrymmet mot civilsamhället begränsar ungdomsrörelsens röst i demokratibygget. Anmälan till vårt mingel hittar du här.

Har ni eller känner ni till seminarier, panel eller aktiviteter i Almedalen där ungdomsperspektivet saknas eller LSU:s företrädare skulle kunna hjälpa till att stärka er röst så hör av er till emelie.nilsson@lsu.se så försöker vi boka in någon från styrelsen som är på plats!

Glad och återhämtande sommar önskar jag er alla! Eid mubarak till er alla som firar! Och grattis till alla studenter som springer ut i dagarna! Vi ses lite längre fram i höst igen!

Hannah Kroksson, generalsekreterare LSU – Sveriges ungdomsorganisationer

Hannah Kroksson

Generalsekreterare, LSU

Kategorier

Arkiv