1. Home
  2. Nyhet
  3. Youth Day
Jag sitter vid ett bord där det finns en svart skylt där det står “Sweden”. I bakgrunden ser man en vi skylt där det står “COP24 Katowice, Poland 2018”.

Hej!

Åter igen på mitt rum och ska nu lägga mig efter ytterligare en fartfylld dag! Jag älskar verkligen att vara här – känner redan mig superpeppad av alla möten med den fantastiska globala ungdomsrörelsen och andra som brinner för klimaträttvisa.

Idag har det alltså varit Youth Day på Nordiska Paviljongen så jag har spenderat en del tid där med anledning av det.

Dagen började dock med YOUNGOs morning briefing och då idag var första officiella förhandlingsdagen på COP så passade de på att introducera YOUNGO som organ.

en mindre plenarsal med ett “sekretariat” längst fram på en scen. Framför scenen sitter olika representanter av det unga civilsamhället i en cirkel och agerar som “Spokes Council” vilket ska vara ett forum för unga att yttra sina röster i.

På Nordiska Paviljongen har det hänt en massa spännande saker…

… bland annat anordnade Arctic Youth Network en panel där miljöminister Karolina Skog medverkade! Efter panelen fick jag även chansen att prata med Karolina i några minuter och vi diskuterade då Sverige och EUs roll i den gröna omställningen som behöver ske, att unga vill se höjda ambitioner och handlingskraft nu och vilken roll det unga civilsamhället kan spela för att driva klimatarbetet vidare…

… och här ser ni en panel om Meaningful Youth Participation där YOUNGO-aktiva från Frankrike, Nigeria och Gambia delar med sig av “best practices” kring hur unga kan få reellt inflytande och faktisk påverkan på processer, snarare än en tokenistisk roll.

Under dagen deltog jag även i två panelsamtal på Nordiska Paviljongen. Först tillsammans med Regeneration2030 där vi pratade om hållbara livsstilar och hur unga kan visa vägen här och sen tillsammans med YOUNGO om mina förväntningar, som representant för en del av den unga generationen, på COP24. 

Jag står och blir filmad framför en blå vägg där det står “We stand by out promise to future generations” i vit text.

Jag blir intervjuad av Nordiska Ministerrådet för ett litet videoklipp där jag får frågan om vad jag tycker är den största utmaningen för Norden i klimatarbetet. Mitt svar är såklart vår ohållbara konsumtion och att Norden borde kunna visa vägen för resten av världen mot hållbarare samhällen som visar på de positiva synergier som kan uppstå om vi jobbar för klimaträttvisa.

Roger sitter och pratar med några unga klimatkämpar. De sitter i en halvcirkel framför vita väggar med en plansch med vindkraftverk på.

Under dagen lyckades vi även få till ett möte med civilsamhället där Roger och Sebastian, klimatförhandlare från Miljö- och eneridepartementet diskuterade vissa av regelbokens knäckfrågor med medlemmar från PUSH Sverige, KFUM och We don’t have time. Jättekul!

Som en plenarsal där man ser ett sekretariat som sitter framför en blå skärm längst bak i bilden.

Sedan tog jag en liten tur till ett “informal informal” meeting om APA3 – vad betyder då detta? Jo, det är alltså inte en formell del av förhandlingssåret APA3 (som är artikel 3 i Parisavtalet som rör NDC:er – dvs ländernas klimatmål och således ambitionsnivåer) utan snarare ett förmöte så att förhandlingarna (som drar igång ordentligt imorgon) kan komma igång lite mer smoothly!

Glaslåda med kol nedgrävd i golvet och stora lådor med kol längs väggarna.

En av de stora snackisarna här på COP – kolexhibitionen i Polens Paviljongen. Mycket oklart vad de vill säga med detta – tänkte ställa en nyfiken fråga när jag får chansen.

En meny där det står “meatless courses”.

Sist men inte minst blev det en “köttfri” middag – woho!

Nu är jag megatrött – COP är ju grymt kul men wow vad slitsamt. Jag åkte därför direkt hem till hotellet vid förhandlingarnas slut vid kl 19:00. Tillsammans med några till i delegationen så gick vi vilse ett litet tag innan vi lyckades fixa skjuts hem. Hållbart engagemang – man vill ju kunna orka hänga med hela tiden ut.

Gröna kramar!!
Er klimatrepp,

Lotta Velin

Lotta Velin

Klimatrepresentant, COP24

Kategorier

Arkiv