1. Home
  2. Nyhet
  3. Förhoppningar och elbil mot polen

Idag demonstreras det utanför minst 104 (!) kommunhus i Sverige! I Australien driver unga en landsomfattande demonstration i Greta Thunbergs anda för att visa att de kräver klimatledarskap nu. Och DN bjuder in till 24 sidors läsning om klimatförhandlingarna som börjar i helgen. Civilsamhället lämnar ingen tvekan om saken: klimatfrågan är verkligen vår hetaste (bokstavligt talat) samhällsfråga – nu kör vi!  

Om en timme börjar nämligen min resa mot årets klimatförhandlingar, COP24, i Polen. Tillsammans med Norges ungdomsdelegat Mari och två till engagerade unga från Norge, Ane och Sofie, så åker jag elbil till Katowice. Vi ska tillsammans köra över 300 mil istället för att sitta en timme på flyg. Vi sträcker oss så långt vi kan för att ta klimatvänliga val. Samtidigt vet vi att individer inte kan stoppa klimatförändringarna själva. Vi är beroende av att politiker också sträcker sig så långt de kan, både på förhandlingarna i FN och här hemma. Under vår roadtrip så kör vi en take-over av Nordisk Ministerrådets Instagram så följ oss gärna där!

Av många kallas COP24 för “Paris 2.0” vilket är en referens till COP21 då man klubbade igenom Parisavtalet. Varför är detta COP så viktigt då? Jo det är nämligen så att man ska besluta om en gemensam regelbok för Parisavtalet under detta COP. Det låter kanske lite luddigt och inte särskilt spännande, men, jag lovar, det är det! Parisavtalet, trots alla dess dygder, är fortfarande lite av ett frågetecken. Vi behöver därför en regelbok för att komma överens om hur vi ska tolka dess paragrafer på samma sätt, så att ingen sen ska kunna säga: “jaha, tänkte ni så? Vi förstod ju det på ett helt annat sätt!”. Vidare är det dags att förhandla fram ramverk för transparens, vilket innebär att man bestämmer hur rapportering av olika länders klimatmål och progressionen mot dessa ska ske. Om ni är intresserade av ytterligare djup i COP24 och vad som står på spel så kan jag verkligen rekommendera PUSH Sveriges fantastiska blogg!

Så, vad är mina prioriteringar på COP?

  1. Barn och ungas meningsfulla inkludering. Det är vår framtid som ligger på förhandlingsbordet. Våra röster bör vara en självklart på COP24 och en påminnelse om vikten av modig klimatpolitik nu!
  2. Att klimatfrågor ses som en positiv möjlighet att utveckla hållbara samhällen för alla! För att bredda klimatrörelsen så att fler kan hänga med behöver vi positiva visioner att sträva mot – inte bara klimatångest och dystopier på vad som händer om vi inte agerar. Frågor som hälsa, vilket är min hjärtefråga, måste lyftas fram för att visa på vinsten vi alla har i att höja ambitionerna.
  3. Ambitionshöjning! Det är nu det gäller. Jag har pratat med barn och unga runt om i Sverige och i alla samtal finns där en röd tråd: vi vill se att Sverige och EU tar på sig ledartröjan och visar vägen mot en hållbar värld!
Följ med under COP24

Ett par dagar under veckan kan ni följa mig på LSUs instagram och från och med idag twittrar jag om COP24 på min personliga twitter. Förhoppningsvis kommer jag även att få till några inlägg här!

På söndag börjar COP24. Barn och unga har redan tagit sin framtid i egna händer för att visa vägen mot en grönare värld. Kommer beslutsfattarna att lyssna? Jag är förhoppningsfull!

Er klimatrepp,
Lotta Velin

Lotta Velin

Klimatrepresentant, COP24

Kategorier

Arkiv