1. Hem
  2. Nyhet
  3. På plats i Polen och COP24
Jag sitter vid ett bord där det finns en svart skylt där det står “Sweden”. I bakgrunden ser man en vi skylt där det står “COP24 Katowice, Poland 2018”.

Efter en äventyrsfylld elektrisk roadtrip så kom vi äntligen fram och nu är COP24 officiellt igång! Det finns så mycket att berätta – här kommer en liten crash course + en recap om vad som har hänt än så länge. Innan jag drar igång så vill jag bara varna för en massa förkortningar! Jag kommer dock att försöka förklara alla som är relevanta att känna till embarassed

Sveriges delegation

Sveriges delegation består av drygt 40 medlemmar från olika myndigheter som t ex Miljö- och Energidepartementet, Finansdepartement, Utrikesdepartementet, Naturvårdsverket, Energimyndigheten och Jordbruksverket. Vi har delegationsmöte varje dag och diskuterar då eventuella problem som har kommit upp.

Delegationen sitter och pratar på gröna stolar. I bakgrund ser man vita väggar med upphängda planscher som visar upp Sverige på olika sätt.
Förhandlingarna

Innan jag satte mig in i COP-processen så tänkte jag, kanske lite naivt, att det var ett sätt förhandlingar i en stor plenumsal där alla medverkar, men så är det inte riktigt. COP består av en uppsjö olika parallella förhandlingar på olika “spår” och dessa sker under olika möten (COP, CMA, CMP, SBI, SBSTA). De mest omtalade spåren under COP24 är Finansiering, Loss & Damage, NDC Lifecycle och Transparens/Global Stocktake, men det finns såklart ännu fler. Det låter kanske inte som de mest intressanta ämnena men det är grymt spännande! Som jag har sagt tidigare så handlar ju detta COP om att ta fram en regelbok för Parisavtalet och även om det rör sig om mycket teknikaliteter så är det ju egentligen frågor om rättvisa och ambitionshöjning.

Jag följer huvudsakligen spåren NDC Lifecycle och Transparens/Global Stocktake. Vad betyder då detta?

Jo, NDC står för Nationally Determined Contributions och är “bottom-up”-klimatmål där länder själva får sätta sin egen ribba. Det är mycket förkortningar på COP men just NDC är en som är värd att lära sig då det används hela tiden. NDC Lifecycle, kallas även för APA3, dvs Artikel 3 i Parisavtalet. Detta spåret handlar om hur NDCs ska regleras – vad krävs för att man ska kunna kalla något för en NDC? I Parisavtalet står det att NDCs måste reflektera “ett lands högsta möjliga ambition” och att de ska “visa en progression över tid”, men hur tolkar vi detta egentligen? Att vi får en gemensam, tydlig definition av NDCs är avgörande för en gemensam ambitionshöjning och en viktig grund för samarbete och förtroende för varandra.

Transparens är nära knutet till NDC-spåret då det i stor grad handlar om hur vi rapporterar våra NDCs. Transparensspåret handlar mycket om just förtroende mellan länder och det är en känslig fråga för många länder. Global Stocktake är ett begrepp som används mycket i förhandlingarna och på svenska översätts det till “den globala översynen”. Det är då mekanismen där alla länders mål och hur man står till i förhållande till de ska granskas och detta ska ske för första gången 2023 vilket ju är rättså snart!

Man ser rader av personer som alla sitter och kollar på sekretariatet som sitter längst fram framför en stor blå skylt där det står “COP24 Katowice”. Till vänster ser man en stor tv-skärm där Kurtyka är i bild.
Side-events

Parallellt med förhandlingsspåren så finns det enormt många olika side-events (oftast olika typer av panelsamtal eller seminarier) som man kan gå på. Olika länder, regioner, NGOs och stakeholders har egna paviljonger där de arrangerar side-events som passar deras priortierade frågor. De nordiska länderna, genom Nordiska Ministerrådet, har en gemensam paviljong där varje dag har ett tema. Imorgon (måndag) är första dagen för samtliga paviljonger och då är temat för den Nordiska Paviljongen “Youth” – woho! Under COP24 kommer även ungdomsambassadörer att sköta de sociala medierna för Nordiska Ministerrådet, vilket ju är en bra möjlighet att lyfta ungdomsperspektivet. Ni kan följa oss på @nordisksamarbejde där jag då kör en take-over på tisdag då temat är Mobility!

 En liten “smartbil” med Storbrittaniens flagga på syns i förgrunden; i bakgrund står det “Green is Great”.
Unga på plats

Vi har många svenska unga på plats som är här för att sätta press på beslutsfattare för att se till att ord blir till handling på detta COP. Bland andra har vi unga från LSUs medlemsorganisationer PUSH Sverige, Saminuorra och KFUM-KFUK – om ni inte redan gör det så vill jag varmt rekommendera er atti följa de på deras sociala kanaler. Det internationella unga civilsamhället organiserar sig på klimatförhandlingarna genom något som heter YOUNGO. Varje morgon anordnar YOUNGO möten då unga kan samlas och diskutera viktiga frågor eller förbereda utkast på tal som man vill hålla i plenum (då YOUNGO har ett säte som en observatör/NGO – Non-Governmental Organization).

 En IKEA-plansch hänger på en svart stång, framför en svart vägg. På den står det “Climate action starts at home” och det är en bild på en hund som duschar.

Jag har även hängt en del med ungdomsrepresentanter och unga klimatkämpar från Norge och Danmark – superspännande att höra perspektiv från andra delar av den nordiska ungdomsrörelsen!

En grupp unga som sitter med ryggen mot kameran och pratar. I bakgrunden ser man färgglada väggmålningar.

Jag har även hängt en del med ungdomsrepresentanter och unga klimatkämpar från Norge och Danmark – superspännande att höra perspektiv från andra delar av den nordiska ungdomsrörelsen!

Nu loggar jag ut för kvällen och ska lägga mig efter en fantastiskt spännande och lärorik första dag! Jag ska försöka skriva mer på bloggen under veckan, men ni kan såklart även följa mig på Twitter (@Velinlotta) samt på LSUs instagram (@lsu_se). Rekommenderar även Nordiska ministerrådets instagramkonto där vi är ett gäng ungdomsambassadörer som kör take-overs under veckan.

PS.

På vägen ner till Katowice så stötte vi på superkändisen och klimatidolen Greta Thunberg!  Då de också körde Tesla och det bara finns ett väldigt få antal Tesla-laddstationer längs vägen så möttes vi sedan ett par gånger längs vägen – one of the perks med att behöva ladda ofta när man har elbil. 😀 

 En IKEA-plansch hänger på en svart stång, framför en svart vägg. På den står det “Climate action starts at home” och det är en bild på en hund som duschar.

Gröna kramar!!
Er klimatrepp,

Lotta Velin

Lotta Velin

Klimatrepresentant, COP24

Kategorier

Arkiv