Lila och rosa bakgrund med molnmönster. Text: LSU Forum, Antirasism, 14-18 sep

Vi drar igång LSU Forum med en hel vecka om antirasistiskt arbete. Vi kommer fokusera på Sveriges koloniala och rasistiska historia och hur den påverkar barn och ungas organisering idag. Du kommer också få lära dig mer om att vara allierad, hur en organisation kan arbeta med hat och hot med rasism som grund och varje dag få fika med studieförbunden där vi pratar om saker som idén om ras, makt, vithetsnorm och mycket mer. 

Schemat för veckan

Måndag 14 september  9:00 Filmsläpp 10:00 Vår samtid är postkolonial (Föreläsning) 15:00 Fika med studieförbunden: Postkolonial samtid   Tisdag 15 september 10:00 Rättvis organisering (Workshop, 20 platser) 15:00 Fika med studieförbunden: Idén om ras   Onsdag 16 september 10:00 Mitt ansvar (Workshop om civilkurage, 14 platser) 15:00 Fika med studieförbunden: Makt   Torsdag 17 september 10:00 Mina syskon ger mig liv (Livesänd föreläsning) 15:00 Fika med studieförbunden: Glädjedödare   Fredag 18 september 9:00 Lansering av metodmaterial för VIT-ICKE-VIT 13:00 Rasism, hat och hot (Livesänt panelsamtal) 15:00 7 Tips (Filmsläpp)
Måndag 14 september 

9:00 Filmsläpp

10:00 Vår samtid är postkolonial (Föreläsning)

15:00 Fika med studieförbunden: Postkolonial samtid

Tisdag 15 september

10:00 Rättvis organisering (Workshop, 20 platser)

15:00 Fika med studieförbunden: Idén om ras

Onsdag 16 september

10:00 Mitt ansvar (Workshop om civilkurage, 14 platser)

15:00 Fika med studieförbunden: Makt

Torsdag 17 september

10:00 Mina syskon ger mig liv (Livesänd föreläsning)

15:00 Fika med studieförbunden: Glädjedödare

Fredag 18 september

9:00 Lansering av metodmaterial för VIT-ICKE-VIT

13:00 Rasism, hat och hot (Livesänt panelsamtal)

15:00 7 Tips (Filmsläpp)

Mera om veckans innehåll

Vår samtid är postkolonial – föreläsning sänt via facebookevent 
14/9 kl. 10.00-11.00 

Ungdomsrörelsen ska vara en arena där alla barn och unga kan engagera sig fritt utan hinder av islamofobi, afrofobi och andra former av rasism. Sveriges koloniala och rasistiska historia påverkar barn och ungas organisering än idag, vilket innebär att koloniala och rasistiska tankemönster är en del av vår samtid.  

Välkommen att lyssna till en föreläsning om Sveriges koloniala historia och på vilket sätt den påverkar ungas organisering. Föreläsare är Denise Beniwa Jonson, projektledare och utbildare på kunskapsföretaget Amphi Produktion. Denise utbildar bland annat inom normkritik, antirasism och vithetsnorm. 

 

Rättvis organisering – workshop via zoom 
15/9 kl. 10.00-11.00 

När ungas organisering begränsas av höga trösklar, otillgängliga rum och rasism som genomsyras av att bli misstrodd måste vi kräva förändring. Ungdomsorganisationen Tamam har under det senaste året genomfört en kartläggning finansierad av MUCF kring ungas organisering och rasism. Rapporten kommer presenteras genom en interaktiv föreläsning med kortare avslutande workshop.  

Workshopen vänder sig främst till personer som i en ansvarsroll arbetar för eller med unga personers organisering och engagemang, men alla är välkomna. För mer information om projektet: www.tamam.se/rattvis-organisering 

Workshopledare är Isatou Svenunsson, projektledare på Tamam i projektet Rättvis Organisering. Hon har en akademisk bakgrund i utvecklingsstudier, politisk ekonomi och genusstudier. Målet är alltid att alla ska äta och skapa platser där människor har möjligheter att förverkliga sina drömmar, vilket hon bland annat gör med kollektivet Layers of Creativity 

Anmälan kommer senare! 

 

Mitt ansvar – workshop via zoom 
16/9 kl. 10.00-12.00 

Välkommen till en workshop i civilkurage! Civilkurage innebär att agera för att förändra en situation där det pågår förtryck. Välkommen att träna ditt civilkurage tillsammans med Vardagens civilkurage. Under det här passet kommer du att få träna på ingripanden och olika tekniker för att skapa alliering i ett antirasistiskt arbete.   

Anmälan kommer senare! 

 

Mina syskon ger mig liv – panelsamtal livesänt via facebookevent 
17/9 kl. 10.00-11.00 

Vad innebär det att vara allierad i ett antirasistiskt arbete? Och hur är du en god allierad? Välkommen till ett panelsamtal om att vara allierad som person, men också som organisation.   

Medverkande  

Moderator: Anna Ardin, Forum  

Mona Nechma, projektledare VIT-ICKE-VIT  

Elias Artur Fjellander, Rädda Barnens ungdomsförbund  

Lovisa Fhager Havdelin, Teskedsorden  

My Malmeström Sobelius, RFSU  

 

Rasism, hat och hot – panelsamtal livesänt via facebookevent 
18/9 kl. 13.00-14.00 

Rasism, med hat och hot som konsekvens, utgör en fara för ungas organisering. Särskilt utsatta är personer som rasifieras som icke vita. Hur kan en organisation arbeta för att hantera hat och hot som riktas mot förtroendevalda, anställda och medlemmar?   

 

Medverkande  

Moderator: Seinab Hilowle, LSU  

Aida Badeli, Grön ungdom   

Aza Cheragwandi, LSU   

Victoria KawesaAfrosvenskarnas riksförbund  

 

Fika med studieförbunden – samtal livesänt via facebookevent  
14/9–17/9 kl. 15.00-15.30 

Vad betyder makt? Vad är idén om ras? Hur påverkar kolonialtiden oss i dag? Klockan 15.00 måndag-torsdag bjuder vi in till en fika med studieförbunden! Ta med en kopp kaffe eller te och samtala med oss med utgångspunkt i LSU:s nya samtalskort SNACKA ANTIRASISM.   

Samtalen livesänds på Facebook och du kan ställa frågor och bidra med tankar under tiden. 

Kategorier

Arkiv

Ella Coogan

Kommunikatör Hat & Hot-projektet, LSU

Mona Nechma

Projektledare Vit Icke Vit, LSU