1. Hem
  2. Nyhet
  3. Maktfrukost med Abir Al-Sahlani – Iran, unga och kampen för frihet

Konceptet “Maktfrukost” är en digital träff som skapar möjlighet för politiker och unga i civilsamhället att mötas för att prata och dela erfarenheter kring olika ämnen. Det kommer vara fyra maktfrukostar i en serie om Vad händer efter valet: det politiska landskapet.  Så häng med och träffa en makthavare vid ditt frukostbord!

Den 16:e september dog Jina Mahsa Amini efter att moralpolisen i Iran misshandlat henne för att hon burit en slöja på “fel sätt”. Denna händelse och en lång period av förtryck ledde tillslut till omfattande demonstrationer i Iran där kvinnor leder kampen om deras frihet. Protesterna revolterar mot det statliga kvinnoförtrycket som den Iranska regimen bedriver. Demonstrationerna har bemötts med våld/hat och hot, men trots det sprider sig protesterna även runt om i världen.  

Exempelvis har det skett stöd-demonstrationer i Sverige där ungdomsrörelsen i Sverige deltagit. Unga har även engagerat sig för frågan genom att klippa av sig håret på digitala forum som Tiktok.  

Trots olika förutsättningar, drabbas 46% av den svenska ungdomsrörelsens organisationer av krympande demokratiskt utrymme. Värst drabbas representanter och organisationer som på något sätt avviker från normen eller engagerar sig för mänskliga rättigheter och antirasism. 

Träffa Abir Al-Sahlani för att höra om situationen och för att ställa frågor och samtala om: 

Vad gör Sveriges nya regering för att stötta situationen i Iran och hur ser stödet ut internationellt? Vad kan ungdomsrörelsen i Sverige och Europa göra för att stödja demokrati och mänskliga rättigheter i världen? 

Dag: tisdag 8 november

Plats: Digitalt, ZOOM (länk skickas till anmälda)

Tid: 09.00-10.00

Anmäl dig här!

Först till kvarn. Vi har 15 platser! 

Kontakt

Tova Lindqvist

tova.lindqvist@lsu.se

Liknande nyheter
LSU söker kanslichef!

LSU söker kanslichef!

Vill du vara med och stärka barn och ungas demokratiska organisering? LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer söker nu en kanslichef för att förvalta, leda och utveckla vår verksamhet!

read more